Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Det stiller allergimærkningen krav til

Et produkt skal opfylde en række krav, før det kan mærkes med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning eller Asthma Allergy Nordic.

Allergimærkningens krav til produkter afspejler ønsket om at hjælpe personer, der allerede er ramt af hudallergi, og personer der ønsker at minimere deres risiko for at udvikle hudallergi.

Allergimærkningens formål er at gøre det:

  • Lettere at minimere risikoen for at udvikle kontaktallergi
  • Lettere at undgå bestemte stoffer, hvis du har allergi
  • Mere attraktivt for producenter at udvikle produkter til forbrugere, der gerne vil være ekstra forsigtige

Derfor har allergimærkningen opstillet en række krav inden for bl.a. allergene stoffer og stoffer, der kan give irritation. Nederst på siden, kan du finde vores kriteriedokumenter, hvor du kan læse detaljeret oplysninger om alle krav.

Allergene stoffer

Alle stoffer kan potentielt give allergi. Men nogle stoffer giver hyppigere allergi end andre. Astma-Allergi Danmarks allergimærkning stiller krav om, at stoffer, hvor der er set allergi hos flere personer, ikke findes i produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning og Asthma Allergy Nordic.

Allergimærkningen tillader bl.a. ikke følgende indholdsstoffer:

  • Syntetisk og naturlig parfume
  • Tilsætning af formaldehyd og formaldehydfrigørere
  • Kathon, MI og MCI

Samtidig stiller allergimærkningen også krav om, at visse naturlige ekstrakter, fx Aloe Vera, skal være renset for specifikke allergifremkaldende stoffer og at naturlige forureninger med fx kolofonium og metaller ikke må overstige grænseværdierne.

Stoffer der kan give irritation

Irritation er ikke allergi, men hvis huden er irriteret, er der større risiko for at få allergi. Du kan irritere huden på mange måder, men nogle kemiske stoffer kan også irritere huden. Derfor stiller vi krav til, at disse stoffer kun findes i lave mængder. Hvor meget afhænger af de andre indholdsstoffer, og hvordan produktet skal bruges. Fx om det vaskes af (rinse-off) eller bliver på huden (leave-on). Vi laver derfor altid en konkret vurdering af det enkelte produkt.

I Kemilex kan du se allergimærkningens vurdering af indholdsstofferne - både de stoffer vi ikke tillader, de stoffer, der er begrænsninger på og de stoffer, der gerne må anvendes i produkterne.

Fuldt indblik i produktets indholdsstoffer

For at vurdere om et produkt kan bære Astma-Allergi Danmarks allergimærkning eller Asthma Allergy Nordic, kræver vi oplysninger om alle de indholdsstoffer, der findes i produktet, samt deres koncentration og funktion.

 

For visse produkter, såsom plejeprodukter og vaske- og rengøringsmidler, kender producenten typisk selv alle indholdsstoffer og sender os den nødvendige information.

For andre produkter kender producenten sjældent selv alle indholdsstoffer i produktet. Det kan fx være bleer. Bleer består af mange forskellige materialer fx sugemateriale, lækagebarrierer samt inder- og yderside. Disse materialer er igen lavet af forskellige delmaterialer fra andre firmaer. Det betyder, at producenten af bleen fx har viden om, hvilket materiale de bruger på indersiden af bleen, men ikke viden om de specifikke kemiske stoffer, materialet er lavet af.

Disse oplysninger er som regel fortrolige for bleproducenten. Men allergimærkningen kræver altid adgang til alle oplysninger om de materialer, der er i bleen - inklusive de oplysninger, der er fortrolige for bleproducenten. Vi får oplysningerne tilsendt fra de forskellige underleverandører af delmaterialerne, så vi altid kan stå inde for, at alt i bleen lever op til vores krav fra yderst til inderst.

I visse produkter er der også en risiko for, at rester af kemikalier brugt i produktionen ender i det færdige produkt. For disse produkter skal allergimærkningen derfor også have oplysninger om, hvilke processer og proceskemikalier der er anvendt i produktionen for at kunne vurdere det endelige produkt.

Allergimærkningens kriterier

Allergimærkningens kriterier er opdelt på de forskellige produkttyper, vi har. Derfor har vi ikke et samlet kriteriedokument med alle vores krav.

Hvis du har lyst til at læse mere dybdegående om vores kriterier, kan du finde dem her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Find dine produkter og læs om indholdsstofferne

 

Kemilex

Download til din iPhone

Download til din Android-telefon

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Bliv
medlem

Allergimærkningen er en del af Astma-Allergi Danmark.