Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Maling med Den Blå Krans

Rigtig meget maling indeholder det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. MI kan give hudallergi både i berøring med huden og gennem afdampning til luften i det nymalede rum. Du er garanteret MI-fri maling, når du vælger maling med Den Blå Krans.

Når værelset eller stuen trænger til en omgang maling, går mange efter en vandbaseret version i den tro, at den indeholder færre skadelige stoffer end oliebaseret maling. Men vandbaseret maling kan indeholde allergifremkaldende stoffer såsom konserveringsmidler.

De mest problematiske og allergifremkaldende konserveringsmidler i maling er methyl-chlorisothiazolione (MCI), benzisothiazolione (BIT) og særligt methylisothiazolinone (MI).

MI i maling

Konserveringsmidler anvendes i mange forskellige forbrugerprodukter lige fra shampoo, balsam og sæbe, til rengøringsmidler, maling, lak og lim for at forhindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer.

Nogle af de personer, som har allergi over for MI, kan derfor opleve at få symptomer efter at have opholdt sig i nymalede rum. Det skyldes den luftbårne kontakt med MI, idet MI afdamper fra malingen til luften, og gennem luften kommer i kontakt med huden. Hudallergien viser sig som udslæt, rødme og kløe særligt i ansigt og på hænder.

Hele fem procent af alle eksempatienter i Danmark er allergiske overfor MI, og lignende tal gør sig gældende for resten af Europa.

Maling certificeret med Den Blå Krans

Inden en maling kan certificeres med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning Den Blå Krans, bliver alle ingredienser gennemgået af vores faglige medarbejdere for at kontrollere, om de lever op til vores krav i forhold til risiko for hudallergi.

Maling består af mange forskellige stoffer såsom opløsningsmidler, bindemidler, pigmenter, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Sammensætningen af stofferne og deres koncentration i det færdige produkt vurderes derfor nøje.

Det ses ofte, at producenten af malingen ikke har det fulde kendskab til de råvarer, der anvendes i det færdige produkt. Disse kan nemlig være fortrolige oplysninger fra deres leverandører. Derfor er vores faglige medarbejdere også i kontakt med producentens leverandører for at få det fulde kendskab til indholdet. Sommetider er det nødvendigt at være mange led nede i produktionskæden for at indhente alle de oplysninger, som er relevante for en komplet vurdering af produktet.

Dette giver os en unik viden, som ikke engang slutproducenterne ligger inde med. Sammen med det faktum, at der ikke er krav om deklaration på maling, gør det Den Blå Krans til et vigtigt pejlemærke for den bevidste forbruger og MI-allergikere.

Allergivenlig maling på det danske marked

Der er tre malinger, som har fået Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans. Det drejer sig om Care 5 vægmaling fra Beck & Jørgensen og DecoFREE #5 og DecoFREE #10 fra Decofarver. Alle tre malinger er hvide.

Kan jeg så kun male hvidt?

På nuværende tidspunkt findes der kun hvid maling mærket med Den Blå Krans på det danske marked. Hvis du vælger at tone malingen, skal du være opmærksom på, at toneren ikke har opnået Den Blå Krans. Derfor kan toneren indeholde allergene stoffer såsom fx allergifremkaldende konserveringsmidler. Hvis du tilføjer toner til den hvide maling certificeret med Den Blå Krans, kan malingen efter toningen ikke længere kaldes allergivenlig.

Anvend produkterne efter forskrifterne

Selvom du anvender produkter med Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, kan nogle af dem, for eksempel rengøringsmidler og maling, stadig indeholde stoffer, som kan virke irriterende på huden. Anvend altid produkterne efter forskrifterne, og brug handsker for at undgå direkte kontakt med huden.

Vi anbefaler desuden at lufte godt ud i rummet, når du har malet – både under arbejdet og i ugerne efter.

Senest opdateret marts 2021

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

En del af Astma-Allergi Danmark

Allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic er en del af Astma-Allergi Danmark, som arbejder for at gøre livet lettere for alle med astma og allergi – også for dig, der ønsker at passe på din hud.

Et medlemskab koster 225 kroner om året, hvor du samtidig støtter arbejdet mod hudallergi.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Find dine produkter og læs om indholdsstofferne

 

Kemilex

Download til din iPhone

Download til din Android-telefon

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Bliv
medlem

Allergimærkningen er en del af Astma-Allergi Danmark.