Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Naturlige ingredienser kan også give allergi

Hvis dit plejeprodukt består af og indeholder ”naturlige ingredienser” betyder det ikke nødvendigvis, at det er et godt valg i forhold til allergi. Astma-Allergi Danmarks allergimærkning guider dig til at tage et trygt og aktivt valg i forhold til hudallergi – også når det gælder naturlige ingredienser.

Naturlig vs. syntetisk

Mange forbrugere forbinder syntetiske ingredienser med noget dårligt, mens naturlige ingredienser ofte anses som et bedre valg.

Naturlige ingredienser stammer fra naturen og er ofte komplekse blandinger, som kan bestå af mange forskellige kemiske stoffer. Derudover er det karakteristisk for naturlige ingredienser, at indholdet og mængden af de kemiske stoffer kan variere. Det afhænger for eksempel af, hvor den naturlige ingrediens stammer fra, hvornår den er høstet, og hvilken del af planten, ingrediensen kommer fra.

Syntetiske ingredienser er derimod fremstillet i et laboratorium. En syntetisk ingrediens fremstilles ofte i en ren form og består som regel af færre kemiske stoffer end de naturlige. I laboratoriet har du også mere styr på, at ingrediensen ikke varierer så meget fra gang til gang.

Mange stoffer, som udvindes fra naturen, kan fremstilles helt identisk i et laboratorium. Stofferne er bygget op på samme måde og er kemisk set helt ens. Det betyder, at hvis et stof fremstillet i laboratoriet kan give allergi, så vil det samme stof fra naturen også give allergi. Se eksemplet med limonene ovenfor.

Det er derfor ikke nødvendigvis en god idé at vælge produkter med naturlige ingredienser, hvis du ønsker at forebygge allergi.

Allergimærkningen tillader nogle naturlige ingredienser

I Astma-Allergi Danmarks allergimærkningsteam kræver vi at vide alt om ingredienserne, som findes i de produkter, vi vurderer og godkender. Det kan være udfordrende, når det kommer til naturlige ingredienser.

Det betyder ikke, at alle naturlige ingredienser er udelukket i produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning. Ingredienserne kan dog først godkendes efter en meget omhyggelig vurdering, som ofte kræver mere arbejde, end når vi vurderer syntetisk fremstillede ingredienser.

I vurderingen ser vi på, om den naturlige ingrediens udgør en risiko i forhold til allergi. Hvis det er tilfældet, kræver vi, at de stoffer, der er et problem, fjernes eller minimeres i den naturlige ingrediens, før den må indgå i et produkt med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning. Det kaldes en oprensning af ingrediensen. Det er ikke alle naturlige ingredienser, der kan oprenses for allergifremkaldende stoffer. De ingredienser, der ikke kan oprenses for allergifremkaldende stoffer, tillader vi ikke i produkter med vores allergimærkning.

For eksempel indeholder den naturlige ingrediens Aloe vera i sin rene, ikke-rensede form allergifremkaldende stoffer (anthraquinoner). Astma-Allergi Danmarks allergiteam udelukker ikke produkter med Aloe vera, men produktet kan først godkendes, når ingrediensen er renset for de allergifremkaldende stoffer eller niveauet af stofferne er meget lave.

At en naturlig ingrediens er oprenset – altså at visse allergifremkaldende stoffer er fjernet – kan man ikke se af indholdsdeklarationen. Astma-Allergi Danmarks allergimærkning er derfor dit trygge valg, når du vælger produkter med naturlige ingredienser, idet du ved, at vi har kigget ingredienserne igennem og krævet dem oprenset, hvis det er nødvendigt.

Asthma Allergy Nordic

Astma-Allergi Danmark har i mange år samarbejdet med de svenske og norske astma- og allergiforeninger, og i 2018 gik foreningerne sammen om et fælles allergimærke, Asthma Allergy Nordic.

Produkter med Asthma Allergy Nordic er vurderet efter de samme principper, som bruges i allergimærket Den Blå Krans, og i mærkets logo ses Astma-Allergi Danmarks velkendte blå krans som bærende element.

Vi har vurderet en række naturlige ingredienser

Astma-Allergi Danmarks Allergimærkning godkender aldrig produkter med parfume og duftstoffer – ligegyldigt om de er naturlige eller syntetiske. Men naturlige ingredienser kan også have andre attraktive egenskaber i plejeprodukter, fx blødgørende eller fugtbevarende.

Nogle naturlige ingredienser, fx shea butter (Butyrospermum parkii butter) og kokosolie (Cocos nucifera oil), vurderer Astma-Allergi Danmarks Allergimærkning til ikke at indeholde særligt allergifremkaldende stoffer. De kan derfor godkendes til produkter med Allergimærket Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic uden oprensning.

Få et indblik i en række naturlige ingredienser, der indeholder allergifremkaldende stoffer – nogle kan godkendes af Astma-Allergi Danmarks allergimærkningsteam efter oprensning, mens andre ikke kan. Du kan se alle de ingredienser, vi har vurderet i Kemilex-appen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Rådgivning når du har tid

Allergimærkningen er en del af Astma-Allergi Danmark, der bl.a. arbejder for at gøre livet lettere for dig med hudallergi.

Som medlem kan du få rådgivning om hudallergi ved fx at booke et opkald hos Rådgivningen på et tidspunkt, der passer dig.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Find dine produkter og læs om indholdsstofferne

 

Kemilex

Download til din iPhone

Download til din Android-telefon

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Bliv
medlem

Allergimærkningen er en del af Astma-Allergi Danmark.